Midnattsloppet i Malmö bjöd på rekordslakt på milen

Det är egentligen helt sjukt vilken svit jag har haft sen den 27 juli i år. Den 5 maj sprang jag milen på 53:58, då jag gjorde det som en referensrunda inför mitt löpprogram "Milen på 50" som jag hittade på jogg.se. Den 27 juli sprang jag milen under 50 minuter för första gången. Tiden blev då *48:56. Sen har det bara rullat på: 16 augusti *48:54, 23augusti *48:18 och nu i Malmö den 6 september, *46:09!

Förberedelserna var ungefär desamma som vanligt. Veckan hade innehållit lätt träning och lite vardagsmotion. På själva dagen för loppet drogs jag med en jobbig huvudvärk som inte ville släppa förrän 2 gram Alvedon senare - ett par timmar innan starten klockan 21:35. Ett besök i domkyrkan i Lund hanns med - och den numera traditionsenliga fikan innan loppet inmundigades på Lilla Kafferosteriet i Malmö (cheesecake och kaffe + en halv kolatriangel den här gången). Ett nytt grepp var ett biobesök precis innan start. Såg på filmen "Magic in the Moonlight" vilket var en väldigt underhållande film. Många skratt blev det och en bra avkopplande uppladdning inför loppet. Dessutom tillgång till rena fina toaletter på biografen...

Men nu lite om loppet! Det blev nån kilometers uppvärmning innan start med lite fartlekar, vilka gjorde att jag snabbt blev ganska varm i den ljumma sensommarkvällen. Musiken dånade och jag hörde Black Eyed Peas sjunga "I've got a feeling, that's tonight gotta be a good night". En nästan full måne lyste över oss från den svarta stjärnklara himlen - och strax före startskottet stod vi där och sjöng "Oboj, vilket vackert väder. Seulen lyser i daug..." Kan det bli bättre i Skåneland... :) Midnattsloppets bana i Malmö var platt. Väldigt platt. Bara några få viadukter att ta sig igenom med lätta nedförs- och uppförslut. Det gick att stå på ganska så bra och jag kände att jag vågade det också. Min puls snittade 96 procent av maxpulsen och det var snäppet högre än i Göteborg. Det var inte lika många deltagare i Malmö heller och jag startade i gruppen efter eliten, så det var egentligen bara "min grupp" jag hade att "fightas" med. Hängde på löpare som jag tyckte höll ett bra tempo, sprang förbi dem när de tappade i fart eller släppte dem när de ökade. Jag fick variera min fart/intensitet en del då jag ganska snart kände att jag var rejält trött. Det funkade med små korta vilopauser (ett par hundra meters långsammare löpning lite då och då), och när jag såg att pulsklockan visade att jag skulle hamna på en kilometertid över 5 minuter - då tryckte jag på lite extra. Körde varje kilometer under 5 minuter. Bästa på 4:17, sämsta på 4:59. Nytt personbästa på 5 kilometer i loppet dessutom: 22:28! :)

Detta blev en afton som jag kommer att minnas länge! När jag kom i mål och förstod vilken tid jag hade gjort så frågade jag mig själv om jag någonsin kommer att kunna göra om den. Ja, jag tror det! Nån gång... Kanske. Ansträngningen var maxad men kontrollerad. Jag var helt färdig när jag kom i mål men återhämtade mig ganska snabbt. Och känslan över att ta personbästa är ju så underbar! Den kan ingen ta ifrån mig. Inte heller tiden! Speciellt skön känsla var det när man slår ett redan bra resultat med över två minuter...

*Tider enligt min pulsklocka för 10 kilometer. Officiella tider på Midnattsloppen är: Stockholm 16 aug 49:20, Göteborg 23 aug 49:22, Malmö 6 sep 46:15.

 

 

Kommentarer

Populära inlägg

Ångestfyllda SLA-loppet

Träningen flyter på

Långlöpning i Tibro