Överraskande bra i Karlstad Stadslopp

Karlstad bjöd på en strålande dag med solsken och stigande temperaturer ända fram till målgång. Solens strålar bildade dessutom en stor halo i de tunna slöjmolnen ovan oss och det som först tycktes bli en ganska gråmulen och behaglig löp-dag blev istället en riktigt varm och skön sommardag - inte fullt så behaglig att springa i. 



För på min agenda stod Karlstad Stadslopp 10 kilometer. Nu gillar jag inte att springa lopp när det blir så här varmt (jag är finsmakare och vill gärna ha det rejält under 20 grader) så värmen tillsammans med det som varit under veckan var inte det optimala i dag. För bara en vecka sedan trodde jag på helt och hållet på personbästa i loppet men så slog magsjukan till i tisdags och grusade de drömmarna definitivt. Inte blev det bättre av att jag märkte hur ont i höften jag hade under och efter fredagens löpträning. Riktigt ont...

I morse då jag vaknade gjorde höften mer ont än i går. Linkade mig till duschen och lät det varma vattnet göra sitt där smärtan var som värst. Det hjälpte föga och under hela dagen fram till strax före start haltade jag fram. Det blev en hel del promenerande innan loppet. Hämtade ut nummerlappen, såg mig om på start- och målområdet och hejade på de unga löparna som redan var igång med sina lopp.

Sen gick vi till Sandgrund, Lars Lerins konsthall, och fascinerades av hans fina tavlor som hänger där. Även Mikael Persbrants tavlor finns att beskåda för tillfället men nån av de tavlorna skulle jag inte vilja ha hängande på väggen hemma. Mörka och lite läskiga. Hmm... Nja, inget för mig. Lerins målning av Mårbacka (se bild) var nog min favorit.



När vi lämnade Sandgrund var det en och en halv timma kvar till start. Gick till bilen, bytte om och värmde upp med en kort runda. Då kändes höften rätt okej. Nån halvtimma innan start ställde jag mig i toalettkön. Tio minuter före start var jag först i kön. Oj, det blev stressigt där det sista. Fick jogga bort till starten och hitta min grupp som stod långt fram. Startskottet gick och vi drog iväg i hyfsat tempo.

Framför oss låg en väldigt lättlöpt bana - den mest lättlöpta jag varit med om. Det var sällan trångt och höjdskillnaderna var marginella. Jag stod helt klart i rätt grupp för upplevelsen var att vi alla sprang ungefär lika snabbt. Sällan som någon "var i vägen" eller så. Det var mycket publik utmed hela banan och de peppade oss löpare till att prestera lite till. Gick annars ut i vad jag tyckte var ett lagom tempo, inte alltför ansträngande men inte heller för bekvämt. Kontrollerat och med jämna kilometertider utan att pressa kroppen (med tanke på höften och det faktum att jag varit magsjuk för nån dag sen bara). Första fem gick på officiella 23:20 och de sista fem på 23:37. På slutet fanns helt enkelt inte energin och kraften för att öka tempot något nämnvärt. Och inte motivationen heller för den delen. Jag höll mig till min plan.

Det var varmt att springa och jag gillar verkligen inte hög värme när man ska prestera. Jag unnade mig att stanna vid vätskekontrollerna för att tanka kroppen med vatten. Tiden jag förlorade på det tog jag säkerligen igen tack vare att kroppen fick vätska. Andningen hölls kontrollerad hela tiden och jag tog aldrig i så mycket att det blev riktigt jobbigt. Det var ett oerhört behagligt sätt att springa på och det var precis så som jag ville ha det. Dessutom sparade jag ju på kroppen, och smärtan i höften har snarare blivit bättre nu efter loppet. Men, men - vi får väl se hur det är med det i morgon söndag.

Sprang inte över mållinjen likt Tiger utan tråkigt kontrollerat på tiden (det har du redan räknat ut) 46:57. Det blev alltså ett BRONS enligt den målbild jag först hade skapat inför loppet. Men det var ändå GULD med tanke på veckan som varit. Jag tog mig runt! Och på en överraskande bra tid dessutom - min sjätte bästa någonsin. Karlstad Stadslopp var ett av de trevligaste loppen jag sprungit och hit återvänder jag gärna igen!




Några fakta:
Totalt plats 494 av 2517 startande (2483 i mål).
Plats 435 av 1620 (1597) män.
Plats 13 av 62 (62) i M-50-klassen.

Kilometertider enligt pulsklockan (snitt 4:42).
01 - 4:42
02 - 4:37
03 - 4:44
04 - 4:45
05 - 4:40
06 - 4:38
07 - 5:01
08 - 4:49
09 - 4:49
10 - 4:30

Puls vid start av klocka - 111bpm (121 vid WinterRun Göteborg).
Medelpuls - 155bpm (84 procent av maxpuls).
Högsta puls - 173bpm (94 procent).

Total höjdökning - 26 meter.

Väder - Soligt med slöjmoln (12,5 %), västlig vind 4m/s, temperatur vid start och mål 20,8 grader.




Kommentarer

  1. Gardiner skola alltid stärkas17 juli 2016 kl. 13:14

    Jämna kmtider förutom km7. Vad hände där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då blev det ett stopp för vätska och lite småprat. En liten mysstund alltså... :D

      Stärker du gardiner? Allvarligt??? oo

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

Ångestfyllda SLA-loppet

Långlöpning i Tibro

Träningen flyter på